Taizéovska molitva u Belišću

15. 10. 2022.

Župa sv. Josipa Radnika Belišće ovih je dana bila domaćin bratu Ulrichu, članu ekumenske zajednice koja djeluje u Taizéu u Francuskoj.  Mnogima je poznato da se tijekom 80.-ih i 90.-ih godina iz belišćanske župe svake godine odlazilo u Taizé. Plodovi tih hodočašća mogli su se vidjeti i osjetiti u aktivnom sudjelovanju mladih u životu naše župne zajednice. Naime, glavna poruka braće je da mladi prenesu u svoje župne zajednice sve ono pozitivno što su doživjeli tijekom boravka u Taizéu.  Tradicija odlazaka članova belišćanske župe u Taizé ponovno je obnovljena je 2019. godine.

Brat Ulrich je u Belišće došao u srijedu 12. listopada, zajedno s nadbiskupom Đurom Hranićem, koji ga je bio ugostio tijekom boravka u đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Nadbiskup je taj dan u Belišću služio i svetu misu. Tijekom misnog slavlja okupljenima se obratio i brat Ulrich, koji je u kratkim crtama župljane upoznao s načinom života i djelovanja njihove zajednice. Nakon misnog slavlja brat Ulrich i nadbiskup Hranić sudjelovali su na molitvenom susretu u stilu Taizéa. Molitvi je prisustvovalo sedamdesetak pripravnika za sakrament potvrde te nekolicina odraslih iz belišćanske i susjednih župa. Pjevanje na molitvi animirali su članovi Crkvenog pjevačkog društva Mir. Nadbiskup i brat Ulrich obratili su se okupljenima i potaknuli ih da se nagodinu pridruže „hodočašću povjerenja“, kako braća iz Taizéa nazivaju svoje djelovanje.

Brat Ulrich je, osim Belišća, posjetio i Osijek, a u sljedećih nekoliko dana boravit će u Čakovcu, Daruvaru, Sisku, Splitu i Dubrovniku. Svoj posjet Hrvatskoj zaključiti će 21. listopada molitvom u Zagrebu.

Braća iz Taizéa dugi niz godina organiziraju i novogodišnji susret mladih u nekom od europskih gradova. Radi toga u Hrvatskoj boravi nekoliko mladih iz njemačkog grada Rostoka. Srednja škola Valpovo također je ugostila dvije djevojke iz Rostoka koje su animirale mlade da dođe na novogodišnji susret u njihov grad.

 

(tekst i foto: Kristina Sušić)