Upute za sprječavanje zaraze COVID-19 za župu Belišće

01. 5. 2020.

PRED DOLAZAK U CRKVU

* Starijim i bolesnim vjernicima preporučuje se da se još za neko vrijeme suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja, pobožnosti, molitve ili obrede.

* Preporuča se svim sudionicima misnih slavlja nošenje zaštitne maske.

* Pred dolazak u crkvu pojačati osobnu higijenu.

* Prije odlaska na okupljanje u zatvorenom prostoru, svim sudionicima se preporučuje da izmjere kod kuće tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperature viša od 37,2 °C osoba treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima. Isto tako, osobe koje imaju simptome bilo koje bolesti (npr. kašalj, otežano disanje, učestalo disanje, grlobolja, glavobolja, učestalo kihanje, probavne smetnje, gubitak okusa ili mirisa itd.), treba odgoditi sudjelovanje u okupljanjima.

ULAZAK U CRKVU

* U crkvu ulazimo pojedinačno, a ne u skupinama.

* Pri ulazu obavezno koristiti dezinfekcijska sredstva koja se nalaze na ulazu u crkvu.

* U župnoj crkvi sv. Josipa Radnika može se sjesti u crkvi (glavna lađa), dvorani bl. Alojzija
Stepinca i koru. Ako vrijeme bude dozvoljavalo, tko želi može ostati ispred crkve. Osigurano je ozvučenje, i bit će nekoliko sjedećih mjesta.

* Obavezno je držati razmak od 2 m udaljenosti u klupama i prostoru, s tim da članovi iste obitelji smiju sjediti ili stajati zajedno, tj. u istoj klupi.

* Potičemo vas na izbjegavanje dodirivanja predmeta i površina poput rukohvata, klupa, kipova i sl.

OBRED PRIČESTI

* Na svetim misama se izostavlja gesta pružanja mira.

* Na svetu pričest dolazimo ispred oltara poštujući propisanu mjeru od 2 m (bit će obilježeno), počevši od prvi klupa u crkvi, pa onda iz dvorane.

* Podjela svete pričesti je isključivo na ruku, izbjegavajući svaki fizički kontakt između svećenika – djelitelja svete pričesti i vjernika.

* Djeci se neće stavljati križić tijekom pričesti.

IZLAZAK IZ CRKVE

* Preporučujemo da se iz crkve izlazi jedan po jedan i to na način da prvi izlazi sudionik najbliže vratima.

POSEBNE NAPOMENE

* Na ulazu u crkvu bit će uklonjena blagoslovljena voda.

* Milostinja će se skupljati tako da vjernici ne dolaze rukama u kontakt s košaricom u koju se prikuplja milodar. Neka vjernici jedan drugome ne dodaju košaricu za milostinju.

ŽUPNA KATEHEZA

* Župna kateheza i druge župne aktivnosti do daljnjega se odgađaju.

SAKRAMENTI

* Dopuštena su vjenčanja, krštenja i drugi sakramenti. Za vrijeme krštenja, vjenčanja i sprovoda poštivati razmak od najmanje 2 metra između osoba, a izostaviti rukovanje i ljubljenje. Svećenik, kumovi i ostale osobe koje neminovno dolaze u bliži kontakt preporuča se da nose maske, dok se fizički kontakt posebno s malim djetetom od strane osoba koje nisu roditelji treba izbjegavati.

* Sakrament svete ispovijedi slavit će se u katehetskim dvoranama od ponedjeljka do petka od 18.30 sati, također, poštujući mjere razmaka od 2 m.

* Slavlje sakramenata prve pričesti i krizme odgađa se do daljnjega. Čim bude moguće objavit će se novi raspored (datumi) slavljenja.

 

Ove odredbe stupaju na snagu u subotu 2. svibnja 2020., te vrijede do opoziva ili do drugačije odluke.

Franjevci trećoredci glagoljaši
Belišće