UVOĐENJE U SLUŽBU NOVOG ŽUPNIKA FRA MARKA NERETLJAKA

30. 8. 2021.

Svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 29. kolovoza 2021. upriličen je obred uvođenja novog župnika Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću, fra Marka Neretljaka u službu. Euharistijom je predsjedao je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki.

Na početku svete mise pročitan je nadbiskupski Dekret o imenovanju župnika kojim se, prema molbi provincijala franjevaca trećoredaca glagoljaša, fra Ive Martinovića, danom 25. kolovoza 2021. fra Marko Neretljak imenuje novim župnikom Župe svetoga Josipa Radnika u Belišću, sa svim pravima i dužnostima koji mu po službi pripadaju. Novi je župnik obnovio svoja svećenička obećanja i simbolično primio ključeve župne crkve.

U homiliji je, među ostalim, biskup Ćurić istaknuo da moramo biti vršitelji, a ne samo slušatelji vjere. „Ona ne smije biti samo izvanjska odnosno formalna pripadnost nekoj skupini, već mora biti prihvaćena kao duhovna snaga koju će vjernici svjedočiti svakoga dana i na čijim će temeljima graditi svoj život.“ U svakoj župi, pa tako i u našoj, ističe biskup, u središtu treba biti skrb za sadržaje i oblike redovitoga župnoga života koji su trajno uključeni u iskustvo naše vjere. U duhu suvremenog kršćanina, potrebno je prožeti svoj život evanđeljem, sudjelovati u sakramentalnom životu župe i biti spremni na djela ljubavi. U svojoj homiliji biskup Ćurić uputio je ohrabrujuće riječi novom župniku, želeći mu ustrajnost u njegovoj novoj dužnosti i svećeničkom pozivu. Nakon pričesti sabrana zajednica molila je Molitvu župljana za vlastitoga župnika. Potom je biskup Ćurić novom župniku povjerio predsjedateljsku službu.

Na kraju euharistijskoga slavlja novom je župniku, u ime cijele župne zajednice, dobrodošlicu poželjela vjeroučiteljica Marija Jelkić, istaknuvši kako je fra Marko Neretljak dobro poznat našim vjernicima jer je u razdoblju od 2011. do 2017. godine obnašao službu župnog vikara u Župi svetoga Josipa Radnika u Belišću.

Novi župnik fra Marko Neretljak izražavajući riječi zahvalnosti rekao je: „Srce kršćanina bi trebalo uvijek biti srce prožeto zahvalnosti. Moje srce je danas na poseban način tako prožeto.“ Zahvalio je Bogu na daru života, pozivu na redovništvo i svećeništvo i službi poslanja u novu župnu zajednicu. Nadalje, novi je župnik zahvalio i biskupu Ćuriću na blizini koju Đakovačko-osječka nadbiskupija godinama pokazuje prema redovničkoj zajednici franjevaca trećoredaca glagoljaša, ali je istaknuo i vrijedan doprinos svih dosadašnjih župnika, od fra Bernarda Rubinića, prvoga belišćanskog župnika, do fra Branka Janjića, fra Markova prethodnika.  Pozdravio je i pozvao vjernike na molitvu i suradnju u svjedočenju kršćanske vjere jer Crkva nije samo svećenik nego je Crkva zajednica svih vjernika.

Pjevanje na svetoj misi predvodio je Mješoviti župni pjevački zbor pod vodstvom Želimira Sušića.

Novom župniku, fra Marku Neretljaku, želimo dobrodošlicu u našu župnu zajednicu te obilje Božjeg blagoslova, snage i ustrajnosti u suživotu sa svojim vjernicima.

(tekst: Dajana Vinković; foto: Krešimir Šarčević)

 

 

Molitva župljana za vlastitoga župnika

 

Gospodine, ti našu župu

u zajedništvu s nadbiskupom našim Đurom,

predvodiš župničkom službom svećenika Marka Neretljaka.

 

Pogledaj njegov život i službu.

Kad nas okuplja oko tebe,

neka u njemu i u nama rastu

tvoji milosni darovi.

Blagoslovi ga i zbog posebnog predanja,

jer je, pozvan od Crkve,

tebi na uzdarje pružio svu svoju ljubav.

Daruj mu mudrost, vedrinu i ustrajnost.

Pridiži ga u slabostima.

Neka uvijek ostane „u Krista zagledan“.

 

Nama oprosti kad ne prepoznamo

njegov zanos i dobrohotne korake.

Daj da ga podupiremo razumijevanjem,

dijalogom i plodnom suodgovornošću,

za naše spasenje u Kristu Isusu,

Gospodinu našemu. Amen.