XIII. dani franjevaštva i proslava svetkovine sv. Franje Asiškoga

05. 10. 2023.

U našoj je župi 4. listopada 2023. svečano obilježena svetkovina svetoga Franje Asiškoga. Njoj je prethodila trodnevnica koju su predvodili fra Marko Neretljak i fra Mirko Mišković.

Prvoga dana trodnevnice, u nedjelju 1. listopada, nakon završnog blagoslova euharistijskoga slavlja, župnoj su se zajednici predstavile časne sestre Kćeri milosrđa Trećega samostanskoga reda svetog Franje, koje pastoralno djeluju u Valpovu. U Dvorani blaženog Alojzija Stepinca vjernici su s velikim zanimanjem pratili predstavljanje zajednice i njihove utemeljiteljice, blažene Marije Propetog Isusa Petković, o kojoj su govorile sestre Zrinka i Rastislava. Odrastajući u imućnoj i pobožnoj obitelji, blažena je Marija mladost provela aktivno vodeći različite vjerničke zajednice. Družbu Kćeri milosrđa osnovala je daleke 1920. godine, a već je 1936. učinila iskorak prema misijskome djelovanju i utemeljila redovničke zajednice u Čileu, Argentini i Paragvaju, gdje i danas sestre aktivno djeluju u školama, vrtićima i sirotištima. Zajednica, čija je temeljna duhovnost franjevačka poniznost i ljubav prema siromaštvu, danas je prisutna u redovnom apostolatu župe, radu u školama i vrtićima, kao i u brizi oko starijih i nemoćnih. Djelatna je također i u misijama (Kuba i Kongo), a ima i vlastitu zakladu čijim sredstvima stipendira učenike i studente slabijeg materijalnog stanja.

Drugoga dana trodnevnice, 2. listopada, na spomen Anđela Čuvara, fra Mirko je, tumačeći tekst navještenoga evanđelja, naglasio kako kraljevstvo Božje koje Isus naviješta nije „nikakav ovozemni sustav, već kraljevstvo koje postoji kao otajstvo i čije su granice nevidljive.“ Po završetku misnoga slavlja časne sestre Družbe Kćeri milosrđa susrele su se s ovogodišnjim pričesnicima i krizmanicima. Časne su sestre Zrinka i Julijana, predstavljajući mladima svoju redovničku zajednicu, istaknule kako se svetost i sreća može ostvariti u bračnom životu, ali jednako tako i u redovničkom pozivu i životu u samostanu. I njihova je utemeljiteljica, blažena Marija Propetog Isusa Petković, željela ući u samostan jer je „vidjela puno ostavljene djece i puno bolesnih i siromašnih kojima je pomoć bila potrebna.“ Poruka naših dragih gošća, nakon razgovora s mladima, bila je da „treba otkriti svoj poziv i vidjeti gdje se može biti svet i sretan.“

U utorak 3. listopada, uoči svetkovine svetog Franje Asiškoga, proslavljen je posljednji dan trodnevnice. Svetu je misu predslavio fra Marko Neretljak i u svojoj je homiliji istaknuo Isusovu odlučnost „ići u novi život koji nam želi podariti.“ „Koliko smo mi odlučni“, pita se fra Marko, „krenuti putem trpljenja koje jedino vodi putu svetosti?“ Nasljedujući svetoga Franju, nastavlja dalje, i mi moramo čvrsto prihvatiti križ kao Božji dar. Fra Marko zaključuje kako, po primjeru svetoga Franje, nastojimo moliti Boga „da odlučno živimo svoje poslanje i križ iznesemo u ljubavi i blagosti prema drugoj osobi.“ Po završetku svete mise uslijedio je obred preminuća svetoga oca Franje.

Na samu svetkovinu, 4. listopada, uz animiranje župnog zbora, svetu je misu predslavio vlč. Zvonko Mrak, župnik Župe Bezgrješnog Začeća blažene Djevice Marije i dekan Valpovačkoga dekanata. U svojoj je nadahnutoj homiliji vlč. Mrak naglasio kako je sveti Franjo, veliki svetac srednjega vijeka, prihvatio poziv na siromaštvo vlastitoga života i stavio se u ruke Božje i u ruke Crkve. Prihvatio je evanđelje živjeti na drugačiji način, u poniznosti, blagosti i krotkosti. Odlučio je, zaključuje vlč. Zvonko, „prihvatiti Isusov mesijanski put koji ide do smrti na križu.“ Ta Franjina cjelovitost duše u siromaštvu i jednostavnosti postala je nadahnuće mnogima, pa tako može biti i nama.

Nakon čestitke svetkovine svima nazočnima, a na osobit način braći fratrima (koji su bili na svečanom zavjetovanju fra Tomislava Sabadžije u samostanu svetoga Franje Ksaverskog u Zagrebu), riječi zahvale predslavitelju misnoga slavlja uputio je, uz prigodan poklon, Šimo Šarčević te pozvao župljane na bratstvo i zajedništvo u Dvorani blaženog Alojzija Stepinca gdje su se mogli okrijepiti hranom i pićem.

 

(tekst: Marija Jelkić; foto: Krešimir Šarčević)