Zajednica “Betlehem” Belišće na hodočašću u Mariji Bistrici

21. 10. 2023.

Zahvalnim hodočašćem u Mariju Bistricu u subotu 14. listopada pod geslom 30 godina pod Marijinim plaštem Zajednica “Vjera i svjetlo” proslavila je 30. obljetnicu osnutka u Hrvatskoj. Zajednica “Betlehem” Belišće hodočastila je u zajedništvu s prijateljima iz valpovačke zajednice “Dva srca” i donjomiholjačke zajednice “Sveti Mihael”.

Misno slavlje u 11 sati predslavio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, a prigodnu propovijed uputio je sisački biskup mons. Vlado Košić. Članovi zajednice aktivno su sudjelovali na misnom slavlju pjesmama s pokretima, čitanjima, oživljavanjem evanđelja, prinosom darova. Sudjelovalo je preko 700 članova iz trideset i jedne zajednice iz Hrvatske. Gosti su bili članovi slovenske zajednice „Vera in Luč“ te članovi sestrinskih zajednica „Barka – Arka“ iz Slovenije i „Korablja – Arka“ iz Zagreba, zatim međunarodna dokoordinatorica „Vjere i svjetla“ Angela Grassi iz Italije te brat Ulrich iz Taizéa iz Francuske. Angela Grassi prenijela je svima riječi suutemeljiteljice Marie-Helene Mathieu: “Sve što činite u životu, pretvorite u slavlje, u radost!”

Nakon svete mise organiziran je ručak uz druženje i blagovanje po nekoliko zajednica za istim stolom. Poslije ručka u poslijepodnevnim satima upriličen je svečani program uz scenski prikaz zajedničkog hoda kroz tri desetljeća. Jedna majka, jedna osoba s intelektualnim teškoćama te dvoje mladih prijatelja svjedočili su svoja iskustva o tome što za njih znači biti dionikom „Vjere i svjetla“. Provincijski duhovnik Vjere i svjetla vlč. Robert Jugović govorio je kako je od mlade osobe pune predrasuda prema osobama s teškoćama zbog neznanja kako da im pristupi i straha da ih ne povrijedi postao svećenik i duhovnik zajednice.  Sve nas je ohrabrio da ne posustanemo pred teškoćama i razočaranjima jer sve su to prolazne stvari, a ono što ostaje jest zajedništvo.

Svečano slavlje završilo je oko 17 sati uz glazbu, ples i pjesme s pokretima.

 

(tekst: Ružica Bešenji)