Župno hodočašće u Međugorje

25. 9. 2023.

Na putovanje smo krenuli u petak 15. rujna 2023. godine u jutarnjim satima. U Međugorje smo došli oko 15.30 sati. Nakon smještanja u sobe uputili smo se na večernji molitveni program. Večernji program petkom u Međugorju u “zimskom vremenu” započinje u 17 sati molitvom krunice te mogućnošću za pristupanje sakramentu pomirenja. Nakon toga u 18 sati uslijedilo euharistijsko slavlje. Predsjedatelj misnog slavlja bio je fra Antonio Primorac. Program u petak smo završili molitvom pred križem koja je također dio večernjeg programa petkom u župi Međugorje.

Naš subotnji program započeli smo usponom na Križevac. Zahvaljujući izvrsnim i susretljivim vozačima nismo morali pješačiti do podnožja brda. Tamo smo započeli molitvu križnog puta koju je predmolio naš župnik fra Marko Neretljak. Kroz 14 postaja razmatrali smo Kristovu muku, smrt i uskrsnuće te se istodobno uspinjali prema vrhu Križevca. Nakon kratkog odmora i osvježenja skupili smo snagu za silazak i povratak.

U 15 sati, nakon ručka i odmora, zaputili smo se prema zajednici Cenacolo udaljenoj pola sata hoda od našeg smještaja. Tamo nas je dočekao mladić Benjamin rodom iz Sarajeva koji nam je pustio kratki film. Taj film je zapravo govor majke Elvire, utemeljiteljice zajednice Cenacolo, u kojem ona opisuje prve dane te zajednice koju je osnovala u Italiji. Osim toga govori i o životu u zajednici te poslovima koje oni obavljaju. Također govori i o njihovom prvom putovanju u Međugorje i kako je to putovanje omogućilo osnivanje zajednice u Međugorju, a to je bila prva njihova zajednica izvan Italije. Kasnije su uspjeli pokrenuti zajednice diljem Europe i svijeta. Nakon filma smo poslušali dva svjedočanstva o dolasku i životu u zajednici, prvo nam je svoju priču ispričao Benjamin, a onda i njegov prijatelj Matej koji je inače rodom iz Slavonije. Obojica mladića su pričala o „anđelima u zajednici“ (to su mladići koji su duže vrijeme unutar zajednice i na sve načine prate onoga koji im je povjeren i to 24 sata na dan). Poslije povratka iz Cenacola otišli smo na večernji molitveni program župe Međugorje. Kao i u petak, program je započeo krunicom i sakramentom pomirenja u 17 sati, a nastavljen je euharistijskim slavljem kojim je predsjedao fra Josip Ostojić. Večernji program smo završili jednosatnim klanjanjem koje je započelo u 21 sat.

Prema tzv. Brdu ukazanja ili ,kako se ono kraće zove, Podbrdo krenuli smo pješice u nedjelju u 7 sati ujutro. Dok smo se uspinjali, molili smo slavna otajstva krunice, a molitvu je i ovo jutro predmolio fra Marko. Došavši na predviđeno mjesto, ostali smo neko vrijeme u osobnoj molitvi i potom se vratili u smještaj, kako bismo se pripremili za euharistijsko slavlje koje je započelo u 11 sati, a koje je predvodio fra Marin Mikulić, ovogodišnji mladomisnik.

Okrijepljeni duhovnom i tjelesnom hranom zaputili smo se našim domovima zahvalni dragom Bogu, našoj Nebeskoj Majci te našem župniku fra Marku Neretljaku za sve darove, iskustva i nova prijateljstva. U Belišće smo stigli u kasnim večernjim satima.

I za kraj:
Zbogom Majko, nado naša,
Opet ćemo ovdje doći
Čuvaj nas od sviju zala
I po danu i po noći.

 

(tekst i foto: Lucija Sipl)